Met de aanvraag voor een bomenbeleidsplan zet ook de gemeente Dilsen-Stokkem stappen richting een groene toekomst. Bomenbeleidsplannen vormen de basis voor de visie op boombeheer van de gemeente voor de komende twintig jaar. Nauwkeurigheid en deskundigheid staan dus centraal tijdens het opmaken van deze plannen en laat dat nu net twee kernkwaliteiten van De Beer & De Vos zijn.
Ook op juridisch vlak is een bomenplan een meerwaarde. Op deze manier worden de genomen beslissingen in het wettelijke verankerd. Met andere woorden, een nieuw bestuur kan dus niet zomaar de ideeën omtrent bomen van het vorige bestuur veranderen. Zo beschermen bomenbeleidsplannen zowel de huidige als de toekomstige boom-infrastructuur van een gemeente. Bovendien krijgen Limburgse gemeenten klimaatbomen via het Centrum Duurzaam Groen en Limburg.net. Deze bomen zijn bestand tegen extreme weersomstandigheden en garanderen zo een toekomst met minder uitval van aanplantingen (meer info op www.klimaatbomeninlimburg.be). Zoals je nu wel merkt is een goed boombeheer zeker geen overbodige luxe en biedt het tal van voordelen.
Hoe ziet zo een plan er nu concreet uit? Elk bomenbeleidsplan begint bij het inventariseren van de bestaande bomen-infrastructuur. We hebben het dan over de hoeveelheid bomen, soorten, gezondheid en exacte locatie. In het geval van Dilsen-Stokkem inventariseerden we 3657 bomen waarvan 411 bomen elk jaar opnieuw worden gecontroleerd. De rest heeft genoeg aan een goeie snoeibeurt om de vijf jaar.
“In het geval van Dilsen-Stokkem inventariseerden we 3657 bomen waarvan 411 bomen elk jaar opnieuw worden gecontroleerd. De rest heeft genoeg aan een goeie snoeibeurt om de vijf jaar.”
We maakten gedurende de volledige inventarisatie gebruik van opensourcesoftware, wat de functionaliteit van het proces aanzienlijk verhoogde. De data-collectie gebeurt via QFIELD en de verwerking ervan in QGIS, wat ons in staat stelt om bomen tot op 1cm nauwkeurig in kaart te brengen. Deze nauwkeurigheid is voor een gemeente van essentieel belang om te weten waar alles staat aangezien zo goed als alles tegenwoordig geo-gerefereerd is. Denk maar aan verlichtingspalen, zitbanken, flitspalen, enzovoort. Zonder een exacte positionering in de vorm van een database verdwijnt het overzicht en heeft niemand nog een idee van waar welke bomen staan, wat uiteindelijk zou resulteren in een verwaarlozing van die bomen. Iets waar wij koude rillingen van krijgen alleen al bij het horen ervan. Daarom dat we tijdens het inventariseren elke boom identificeren en de boomveiligheid controleren. Dit geeft ons meer inzicht in de conditie van de boom, de stabiliteit en de breukgevoeligheid. Op basis hiervan kennen we de boom een beoordeling toe die aangeeft of deze een risico vormt voor de veiligheid en wanneer een volgende controle vereist is. Het tweede gedeelte van een bomenplan bestaat uit het vastleggen van afspraken rond het boombeheer. Hoe gaat men om met klachten van buurtbewoners over de bestaande bomen? Wat is de visie op de bomen-infrastructuur naar de toekomst toe? Het boombeheer biedt een antwoord op vragen als deze en dient dus als referentie voor het huidige en op termijn nieuwe bestuur.
Een duidelijk bomenbeleidsplan biedt dus niet alleen een volledig overzicht van de bomen-infrastructuur, maar draagt ook bij aan het behouden van het mooie groen in jouw gemeente. En geef toe, daar wordt iedereen gelukkig van.