Dat we er alles aan doen om bestaande bomen zo lang mogelijk in leven te houden is geen nieuws. Af en toe zullen we eens een opdracht weigeren omdat er een betere oplossing is dan vellen. Maar, deze visie willen we ook doortrekken naar projecten die in principe niets met boomverzorging te maken hebben. Hoe we dit doen? Simpel, door middel van een Bomen Effect Analyse of kortweg BEA uit te voeren.
Aan de hand van een BEA analyseren we de invloed van geplande bouwwerken op bestaande bomen met het doel deze te behouden. Op die manier trachten we, voordat de werken van start gaan, de mogelijke negatieve gevolgen ervan op de bomen in kaart te brengen en te minimaliseren. Een Bomen Effect Analyse is dus zeker nuttig, ook als de geplande werken in eerste instantie niets met bomen te maken hebben.
“Een Bomen Effect Analyse is dus zeker nuttig, ook als de geplande werken in eerste instantie niets met bomen te maken hebben.”
Op basis van de resultaten van de Bomen Effect Analyse kunnen we oplossingen bedenken om de werken toch te laten doorgaan, zonder daarbij schade te berokkenen aan de bomen. In het bovenstaande scenario is het bijvoorbeeld mogelijk om een diepe wand in de grond te plaatsen voordat de droogzuiging begint. Zo wordt het gebied waar de droogzuiging plaatsvindt toch beperkt, ongeacht de bodemsoort.
We zeggen het niet graag, maar in sommige gevallen kan het efficiënter zijn om bomen toch weg te doen. Denk bijvoorbeeld aan het aanleggen van een grote parking. Op de voorziene plaats van waar de parking zou moeten komen staan enkele kleine bomen. In zo een geval is het dan mogelijk om deze bomen weg te doen, op voorwaarde dat er na afloop van het project wel nieuwe bomen geplant worden.
Het opstellen van een Bomen Effect Analyse begint altijd bij het inventariseren van de bomen binnen het te analyseren gebied. Dit houdt dus in dat we nagaan waar er welke bomen staan en waar er werkzaamheden plaatsvinden die daar een invloed op kunnen hebben. Wanneer de werken klaar zijn, volgt er een controle om na te gaan of de voorwaarden van de BEA zijn nagekomen.
BEA’s wijzen aannemers dus op de mogelijke negatieve gevolgen van de werkzaamheden op de bomen. Wat gebeurt er dan als een aannemer toch verantwoordelijk is voor de schade aan een boom? In een BEA wordt de waarde van elke boom bepaald aan de hand van de ‘Uniforme Methode voor Waardebepaling van Bomen’. Een hele lange naam voor een methode die kort gezegd, een objectief bedrag in euro berekent dat de waarde van de boom aangeeft. Zo weet men exact hoeveel men kan vorderen als schadevergoeding bij nalatigheden tijdens bouwwerken.
Ondanks de vele voordelen van een Bomen Effect Analyse is het helaas nog geen nationale verplichting bij de aanvang een nieuwe werkzaamheden, elke gemeente bepaalt zelf of ze dit al dan niet nodig vinden. Wel merken we, dankzij een stijgende belangstelling voor bestaand groen, dat er alsmaar vaker beroep wordt gedaan op deze ‘bodyguards van de bomen’.