Grote tuinen en parken ontpoppen zich niet van de ene dag op de andere; ze zijn het resultaat van tientallen, soms hondertallen jaren (goed) beleid. Zo is dat vaak ook het geval bij geklasseerde gebouwencomplexen die meestal omringd zijn met een historische tuin inclusief eeuwenoude bomen. Om deze in stand te houden en ze letterlijk te laten acclimatiseren aan het klimaat van nu, is het nodig om die monumentale reuzen te begeleiden en een goed beheersplan op te stellen.
In juni 2019 dienden we ons eerste beheersplan beschermd onroerend erfgoed in. Het gaf een lange termijn visie over hoe de site, een kasteeltuin met veel prachtige bomen, op een ietwat gecontroleerde manier kan blijven groeien. De zomerstorm van 2016 raasde doorheen het erf en velde enkele veterane bomen. Het door ons geschreven beheersplan gaat uit van een maximaal behoud van de bestaande resterende veteranen en de aanplant van enkele nieuwe exemplaren, die alle kansen krijgen om uit te groeien tot grote parkbomen. Daarenboven focussen we ons voor het overige op een ecologische (her)inrichting van de parktuin en het behoud van de typische Haspengouwse hoogstamboomgaard die aldaar ook aanwezig is.
Bij het opstellen van dergelijke programma’s staat deze visie altijd bovenaan op onze waardenladder: de natuur beheerst men niet, maar met een goed beheer, heerst de natuur.
Het goedgekeurde beheersplan zal later online in de database van onroerend erfgoed terug te vinden zijn. Je kan het nalezen via https://plannen.onroerenderfgoed.be/.
De details van waaraan het beheersplan moet voldoen kan je hier nalezen: https://www.onroerenderfgoed.be/een-beheersplan-opstellen.