In het voorjaar van 2017 opende in het openluchtmuseum Bokrijk een nieuwe bakkerij: De Superette Bokrijk. Vanuit Gent kwam het team van Kobe Desramont en Sarah Lemke naar Bokrijk om er authentiek, en vooral, zeer lekker brood te bakken in, jawel, houtovens. Je zag er misschien wel reclame van langs de grote wegen, kwam hun camionette tegen op de markt of bracht hen al eens een bezoekje in het openluchtmuseum.
Sarah en Kobe waren op zoek naar goed, droog brandhout geschikt voor hun ovens. Zij hechtten ook belang aan het lokale aspect van het brandhout. Wij leveren iedere maand lokaal hout dat wij uit onze snoei- en velwerken over houden. Na verzagen, klieven en drogen zorgt het hout voor een aparte warmte die in de speciale bakovens zorgt voor een lekker brood. Naast lokaal hout gebruiken ze bloem van lokaal geteeld graan van omliggende landbouwers. Dus wie weet belandt het hout van jouw boom wel in hun oven en maakt het team van Kobe en Sarah er een lekker zuurdesembrood mee.
“Dat zal binnenkort toch verboden worden”, is een opmerking die we wel eens te horen krijgen als het over hout stoken gaat. Wie ons een beetje kent weet dat we altijd een antwoord klaar hebben. De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) deed onderzoek naar de invloed van het stoken van hout op o.a. de luchtkwaliteit. Daartoe stelde de Vlaamse Overheid 15 tips op die bijdragen om duurzamer om te gaan met het gebruik van brandhout. Die tips zijn zowel van toepassing voor het gebruik in de broodovens van De Superette Bokrijk als op de houtkachel die jij misschien bij jouw thuis hebt.
Steek nu dus maar die kachel aan oen eet een lekkere boterham van De Superette.